Sezamowiec
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna
Masa kokosowa
- kwaśny dżem do posmarowania jednego placka, wychodzi ok 1 szklanki
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dkg wiórek kokosowych
Z białek ubić pianę, dodać cukier i wymieszać z wiórkami.
Jeden z placków posmarować dżemem i na wierzch wyłożyć pianę z białek i wiórek.
Masa sezamowa
Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i rozsmarować na drugim placku.
Teraz należy wstawić blachy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Masa chałwowa
- wg przepisu potrzeba 150 g chałwy....a że ja miałam tylko 100 g to dodałam dodatkowo 5 krówek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 masła
Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i wystudzić
Następnie wyłożyć masę na placek z dżemem i białkami, na wierzch położyć placek z sezamem i lekko docisnąć.
Najlepiej potrzymać ciasto kilka godzin w lodówce by lepiej się kroiło ale i tak jest smaczne ;)
Komentarze