Sezamowiec


Kruche ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna
Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na pół i rozłożyć na dwie takie same blachy wyłożone papierem do pieczenia.


Masa kokosowa

  • kwaśny dżem do posmarowania jednego placka, wychodzi ok 1 szklanki
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych

Z białek ubić pianę, dodać cukier i wymieszać z wiórkami.
Jeden z placków posmarować dżemem i na wierzch wyłożyć pianę z białek i wiórek. 


Masa sezamowa

  • szklanka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  •  1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła lub margaryny

Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i rozsmarować na drugim placku.


Teraz należy wstawić blachy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.





Masa chałwowa

  • wg przepisu potrzeba 150 g chałwy....a że ja miałam tylko 100 g to dodałam dodatkowo 5 krówek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 masła

Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i wystudzić


Następnie wyłożyć masę na placek z dżemem i białkami, na wierzch położyć placek z sezamem i lekko docisnąć.



 Najlepiej potrzymać ciasto kilka godzin w lodówce by lepiej się kroiło ale i tak jest smaczne  ;)







Komentarze

Anonimowy pisze…
hmm... wygląda smakowicie
Anonimowy pisze…
znakomite ciasto wiem bo jadłam :)

Popularne posty z tego bloga

Roladki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską

Kruche rogaliki z nadzieniem

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL