Kruche z malinami i budyniową pianką
Przepis na obłędnie pyszne ciasto ze strony www.mojewypieki.pl
Składniki na kruche ciasto:
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto, dodając 2 łyżki wody.
Dzielimy je na 2 części- około 60 % i 40%. Owijamy w folię i zamrażamy.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód trzemy na tarce większą część ciasta.

Przyklepujemy delikatnie dłonią i wkładamy do piekarnika na około 20 minut do temperatury 190 stopni.

Jak wystygnie szykujemy masę/ piankę budyniową, czyli:
i dodatkowo:
Po chwili dodajemy proszek budyniowy i miksujemy aż się dobrze rozpuści.
Na koniec małym strumieniem dodajemy olej - miksujemy do połączenia się składników.
Na ostudzony podpieczony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, na niej układamy maliny otworkami do góry ( u mnie mrożone, nie rozmrażane uprzednio) i lekko je upychamy.
Na wierzch trzemy resztę zamrożonego ciasta (40%).
No i teraz do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto, dodając 2 łyżki wody.
Dzielimy je na 2 części- około 60 % i 40%. Owijamy w folię i zamrażamy.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód trzemy na tarce większą część ciasta.
Przyklepujemy delikatnie dłonią i wkładamy do piekarnika na około 20 minut do temperatury 190 stopni.
Jak wystygnie szykujemy masę/ piankę budyniową, czyli:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- pół szklanki oleju słonecznikowego
i dodatkowo:
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Po chwili dodajemy proszek budyniowy i miksujemy aż się dobrze rozpuści.
Na koniec małym strumieniem dodajemy olej - miksujemy do połączenia się składników.
Na ostudzony podpieczony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, na niej układamy maliny otworkami do góry ( u mnie mrożone, nie rozmrażane uprzednio) i lekko je upychamy.
Na wierzch trzemy resztę zamrożonego ciasta (40%).
No i teraz do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Komentarze