Przepis zaczerpnięty ze strony: http://kulinarnamekka.blogspot.com/2012/04/normal-0-21-false-false-false-de-x-none.html Składniki: paczka gotowego ciasta francuskiego (375 g) szynka parmeńska ( u mnie poszło całe opakowanie 100 g) tarty parmezan kawałek ostrej czerwonej papryki suszony tymianek świeżo zmielony pieprz sól oliwka ziarenka sezamu Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania wysmarować lekko oliwą. Ciasto rozłożyć, lekko posmarować oliwą i rozłożyć na nim plastry szynki parmeńskiej. Całość posypać parmezanem, tymiankiem, posiekaną papryką, solą i pieprzem. Następnie ciasto zrolować (ja najpierw całość przekroiłam na pół i dopiero zrolowałam) i pokroić w plastry o grubości 2-3 cm. Ułożyć w naczyniu i posmarować troszkę miękkim masłem, posypać parmezanem i sezamem. Piec 30 minut...to zależy od piekarnika, trzeba patrzeć kiedy się ładnie zapieką :) Smacznego!!!
Przepis ze strony www.chilliplate.blogspot.se Składniki: 400 g mąki 250 g margaryny ( u mnie Kasia) 70 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki śmeitany 18% dżem do nadzienia, marmolada lub nutella. Posiekać margarynę razem z mąką i cukrem. Potem dodać żółtka i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Teraz dzielimy je na 8 części i wkładamy na 40 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy jeden kawałek (pozostałe trzymamy w lodówce i wyjmujemy po skończeniu pierwszego) i wałkujemy cienko na lekko omączonym blacie. Gdy mamy już rozwałkowany placek, kładziemy na niego talerzyk i rysujemy koło po jego śladzie :) Teraz koło kroimy na 8 trójkątów i na każdym kładziemy po trochę dżemu lub nutelli. Czas zwinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony ciasta i formujemy rogalik tak, by szpic ciasta był pod spodem. Gotowe rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na godzinę do lodówki. Rogaliki smarujemy r...
Dziś postanowiłam wykorzystać przepis reklamowany przez jednego z "Lidlowych" kucharzy- Pascala. Składniki: 8 plastrów schabu 200 g pieczarek 250 ml mleka 20 g mąki 20 g masła 80 g sera startego na drobnych oczkach ( u mnie Gouda i dodałam go więcej, na oko) 2 łyżki startego sera na grubych oczkach ( Gouda, też więcej) oliwa z oliwek Sos beszamel: W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie dodajemy do niego 20 g mąki, cały czas mieszając. Gdy już nam się składniki ładnie połączyły, dolewamy po trochu mleko i mieszamy energicznie trzepaczką żeby nie zrobiły się grudki. Mieszamy co chwila i czekamy aż sos się zagęści a gdy zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy i zestawiamy z ognia. Schab: Plastry schabu myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Smaż...
Komentarze