Gofry



Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę.

Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę. Powoli dolewamy do niej mleko i dalej miksując dajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, oraz lekko stopione masło roślinne.

Następnie delikatnie łączymy ze sztywną pianą ubitą z białek jaj.

Smażymy/pieczemy w gofrownicy do uzyskania złotego koloru :)

Smacznego !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Roladki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską

Kruche rogaliki z nadzieniem

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL