Chińszczyzna
Ale daaaaaawno nic nie pisałam....jakoś weny brakło.
Powracam do pisania z przepisem na chińszczyznę, zaczerpniętym z opakowania z makaronu chińskiego....z lekkimi modyfikacjami :)
Składniki:
sos:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli 2-3 minuty we wrzącej wodzie po czym odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy na podłużne paseczki i marynujemy w sosie sojowym i mące przynajmniej 30 minut.
W gorącym woku rozgrzewamy olej i smażymy krótko czosnek, dymkę (bez szczypiorku) i posiekany imbir.
Po chwili dodajemy kurczaka i smażymy dalej.
Po dwóch minutach dodajemy ugotowany makaron, po kolejnych dwóch warzywa (papryka, papryczka chili, szczypiorek z dymki, kiełki bambusa, kapusta pekińska, por ).
Dolewamy sos, 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 2 minut.
Smacznego!!!
Powracam do pisania z przepisem na chińszczyznę, zaczerpniętym z opakowania z makaronu chińskiego....z lekkimi modyfikacjami :)
Składniki:
- paczka makaronu Mie
- pierś z kurczaka
- 3 dymki- cebulka w kostkę i skrojony szczypiorek
- 2 papryki- pokrojone w paseczki
- kiełki bambusa
- 2 duże ząbki czosnku- posiekane
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka plasterków imbiru- drobno pokrojonego
- pół papryczki chili- posiekanej
- kilka listków kapusty pekińskiej- pokrojonej w paski
- kawałek pora- pokrojonego w paseczki lub krążki
sos:
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka mielonego imbiru
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli 2-3 minuty we wrzącej wodzie po czym odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy na podłużne paseczki i marynujemy w sosie sojowym i mące przynajmniej 30 minut.
W gorącym woku rozgrzewamy olej i smażymy krótko czosnek, dymkę (bez szczypiorku) i posiekany imbir.
Po chwili dodajemy kurczaka i smażymy dalej.
Po dwóch minutach dodajemy ugotowany makaron, po kolejnych dwóch warzywa (papryka, papryczka chili, szczypiorek z dymki, kiełki bambusa, kapusta pekińska, por ).
Dolewamy sos, 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 2 minut.
Smacznego!!!
Komentarze