Chińszczyzna

Ale daaaaaawno nic nie pisałam....jakoś weny brakło.

Powracam do pisania z przepisem na chińszczyznę, zaczerpniętym z opakowania z makaronu chińskiego....z lekkimi modyfikacjami :)



 Składniki:

  • paczka makaronu Mie
  • pierś z kurczaka
  • 3 dymki- cebulka w kostkę i skrojony szczypiorek
  • 2 papryki- pokrojone w paseczki
  • kiełki bambusa
  • 2 duże ząbki czosnku- posiekane
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka plasterków imbiru- drobno pokrojonego
  • pół papryczki chili- posiekanej
  • kilka listków kapusty pekińskiej- pokrojonej w paski
  • kawałek pora- pokrojonego w paseczki lub krążki

sos:
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka mielonego imbiru







Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli 2-3 minuty we wrzącej wodzie po czym odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie.

Pierś z kurczaka kroimy na podłużne paseczki i marynujemy w sosie sojowym i mące przynajmniej 30 minut.



W gorącym woku rozgrzewamy olej i smażymy krótko czosnek, dymkę (bez szczypiorku) i posiekany imbir.
Po chwili dodajemy kurczaka i smażymy dalej.
Po dwóch minutach dodajemy ugotowany makaron, po kolejnych dwóch warzywa (papryka, papryczka chili, szczypiorek z dymki, kiełki bambusa, kapusta pekińska, por ).
Dolewamy sos, 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 2 minut.





 Smacznego!!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka