Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL
Dziś postanowiłam wykorzystać przepis reklamowany przez jednego z "Lidlowych" kucharzy- Pascala.
Składniki:
Schab:
Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu i posypujemy serem startym na grubych oczkach. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy wg przepisu 2-5 minut ale ja piekłam około 10 minut.
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 200 g pieczarek
- 250 ml mleka
- 20 g mąki
- 20 g masła
- 80 g sera startego na drobnych oczkach ( u mnie Gouda i dodałam go więcej, na oko)
- 2 łyżki startego sera na grubych oczkach ( Gouda, też więcej)
- oliwa z oliwek
Sos beszamel:
W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie dodajemy do niego 20 g mąki, cały czas mieszając.
Gdy już nam się składniki ładnie połączyły, dolewamy po trochu mleko i mieszamy energicznie trzepaczką żeby nie zrobiły się grudki.
Mieszamy co chwila i czekamy aż sos się zagęści a gdy zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy i zestawiamy z ognia.
Schab:
Plastry schabu myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron – a gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia
żaroodpornego.
Pieczarki kroimy w
talarki i wrzucamy na tę samą patelnię,solimy, smażymy.
Gdy będą już podsmażone dodajemy je do sosu beszamelowego wraz z sokiem z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu i posypujemy serem startym na grubych oczkach. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy wg przepisu 2-5 minut ale ja piekłam około 10 minut.
Komentarze