Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

 Dziś postanowiłam wykorzystać przepis reklamowany przez jednego z "Lidlowych" kucharzy- Pascala.

Składniki:
  • 8 plastrów schabu
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml mleka
  • 20 g mąki
  • 20 g masła
  • 80 g sera startego na drobnych oczkach ( u mnie Gouda i dodałam go więcej, na oko)
  • 2 łyżki startego sera na grubych oczkach ( Gouda, też więcej)
  • oliwa z oliwek


Sos beszamel: 
W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie dodajemy do niego 20 g mąki, cały czas mieszając. 
Gdy już nam się składniki ładnie połączyły, dolewamy po trochu mleko i mieszamy energicznie trzepaczką żeby nie zrobiły się grudki. 
Mieszamy co chwila i czekamy aż sos się zagęści a gdy zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy i zestawiamy z ognia.



Schab:  
Plastry schabu myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron –  a gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. 

Pieczarki kroimy w talarki i wrzucamy na tę samą patelnię,solimy, smażymy. 

Gdy będą już podsmażone dodajemy je do sosu beszamelowego wraz z sokiem z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.

Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu i posypujemy serem startym na grubych oczkach. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy wg przepisu 2-5 minut ale ja piekłam około 10 minut.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Ślimaczki- kruche ciasteczka