Racuchy drożdżowe

Jako że z pierwszego podejścia do racuchów nie byłam mocno zadowolona, postanowiłam zrobić je jeszcze raz....

...i teraz owszem, spełniły moje oczekiwania; są puszyste, mięciutkie i wyrośnięte...jak u mamy :)

a więc


Składniki:.

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2,5 dag drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • cukier puder do posypania

Do kubeczka wrzucamy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Po tym czasie dodajemy 5 łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko i jajko, miksujemy.
Następnie dodajemy rozczyn z drożdży i znowu miksujemy. Teraz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia ( u mnie trwało to godzinę).

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. A żeby ciasto przy nakładaniu na patelnię nie kleiło się nam do łyżki, proponuję za każdym razem zanurzanie jej w kubku z zimną wodą.


Po usmażeniu posypać cukrem pudrem

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka