Racuchy drożdżowe
Jako że z pierwszego podejścia do racuchów nie byłam mocno zadowolona, postanowiłam zrobić je jeszcze raz....
...i teraz owszem, spełniły moje oczekiwania; są puszyste, mięciutkie i wyrośnięte...jak u mamy :)
a więc
Składniki:.
Do kubeczka wrzucamy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Po tym czasie dodajemy 5 łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko i jajko, miksujemy.
Następnie dodajemy rozczyn z drożdży i znowu miksujemy. Teraz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia ( u mnie trwało to godzinę).
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. A żeby ciasto przy nakładaniu na patelnię nie kleiło się nam do łyżki, proponuję za każdym razem zanurzanie jej w kubku z zimną wodą.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem
Smacznego!
...i teraz owszem, spełniły moje oczekiwania; są puszyste, mięciutkie i wyrośnięte...jak u mamy :)
a więc
Składniki:.
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2,5 dag drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- łyżka cukru
- cukier puder do posypania
Do kubeczka wrzucamy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Po tym czasie dodajemy 5 łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko i jajko, miksujemy.
Następnie dodajemy rozczyn z drożdży i znowu miksujemy. Teraz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia ( u mnie trwało to godzinę).
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. A żeby ciasto przy nakładaniu na patelnię nie kleiło się nam do łyżki, proponuję za każdym razem zanurzanie jej w kubku z zimną wodą.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Komentarze