Zupa koperkowa
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula
- 3-4 łyżki ryżu
- 4 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- łyżka przyprawy typu kucharek/ vegeta
- sól i pieprz do smaku
Do garnka włożyć liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz udka- wstawić na gaz i gotować przez około 30 minut.
Następnie wyjąć udko do wystudzenia a do wywaru dodać ryż i startą na tarce marchewkę i pietruszkę.
W czasie, kiedy nasza zupka się gotuje, my kroimy cebulę w kostkę a koperek drobno siekamy. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i połowę koperku i podsmażamy aż cebulka się zeszkli, po czym wrzucamy do gotującej się zupy wraz z resztą kopru. Przyprawić i zagotować.
Smacznego :)
Komentarze