Zupa koperkowa


Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 3-4 łyżki ryżu
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka przyprawy typu kucharek/ vegeta
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka włożyć liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz udka- wstawić na gaz i gotować przez około 30 minut.
Następnie wyjąć udko do wystudzenia a do wywaru dodać ryż i startą na tarce marchewkę i pietruszkę.
W czasie, kiedy nasza zupka się gotuje, my kroimy cebulę w kostkę a koperek drobno siekamy. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i połowę koperku i podsmażamy aż cebulka się zeszkli, po czym wrzucamy do gotującej się zupy wraz z resztą kopru. Przyprawić i zagotować.



Smacznego :)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka