Musaka
Składniki:
Fasolę namoczyć przez noc w wodzie i następnego dnia ugotować do miękkości.
Mięso mielone podsmażam na patelni razem z czosnkiem i pieczarkami. Dodaję sos pomidorowy, sól, pieprz tymianek i jeszcze chwilkę duszę.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układam następujące warstwy:
cukinia posypana solą, pieprzem i tymiankiem, cebula, papryka, fasola, mięso mielone. Na to znowu cukinia oprószona solą.
Tak przygotowane danie pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Następnym razem dla lepszego wizualnego efektu przykryłabym warzywa folią. Uniknęłabym wtedy rozpryskanego sosu na brzegach naczynia :)
Po tym czasie całość polać przygotowaną mieszaniną jogurtową czyli jogurtem wymieszanym z 2 jajami.
Zapiekać dalej przez około 20 minut.
Wyłączyć piekarnik, całość posypać lekko serem żółtym ( w oryginale jest to ser feta), który na rozgrzanej potrawie lekko się rozpuści.
Z podanych składników wyszły mi 3 takie musaki :)
Zajadać
Smacznego :)
- 3 cukinie pokrojone w plastry
- 2 papryki pokrojone w paski
- cebula pokrojona w piórka
- 2 opakowania sosu pomidorowego
- pół kg mięsa mielonego
- czosnek pokrojony w plasterki
- tymianek
- dwa jogurty greckie
- 2 jajka
- ser żółty
- pieczarki pokrojone w plasterki
- szklanka fasoli jaś
Fasolę namoczyć przez noc w wodzie i następnego dnia ugotować do miękkości.
Mięso mielone podsmażam na patelni razem z czosnkiem i pieczarkami. Dodaję sos pomidorowy, sól, pieprz tymianek i jeszcze chwilkę duszę.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układam następujące warstwy:
cukinia posypana solą, pieprzem i tymiankiem, cebula, papryka, fasola, mięso mielone. Na to znowu cukinia oprószona solą.
Tak przygotowane danie pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Następnym razem dla lepszego wizualnego efektu przykryłabym warzywa folią. Uniknęłabym wtedy rozpryskanego sosu na brzegach naczynia :)
Po tym czasie całość polać przygotowaną mieszaniną jogurtową czyli jogurtem wymieszanym z 2 jajami.
Zapiekać dalej przez około 20 minut.
Wyłączyć piekarnik, całość posypać lekko serem żółtym ( w oryginale jest to ser feta), który na rozgrzanej potrawie lekko się rozpuści.
Z podanych składników wyszły mi 3 takie musaki :)
Zajadać
Smacznego :)
Komentarze