Musaka

Składniki:


  • 3 cukinie pokrojone w plastry
  • 2 papryki pokrojone w paski
  • cebula pokrojona w piórka
  • 2 opakowania sosu pomidorowego
  • pół kg mięsa mielonego
  • czosnek pokrojony w plasterki
  • tymianek
  • dwa jogurty greckie
  • 2 jajka
  • ser żółty
  • pieczarki pokrojone w plasterki
  • szklanka fasoli jaś

Fasolę namoczyć przez noc w wodzie i następnego dnia ugotować do miękkości.

Mięso mielone podsmażam na patelni razem z czosnkiem i pieczarkami. Dodaję sos pomidorowy, sól, pieprz tymianek i jeszcze chwilkę duszę.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układam następujące warstwy:
cukinia posypana solą, pieprzem i tymiankiem, cebula, papryka, fasola, mięso mielone. Na to znowu cukinia oprószona solą.
Tak przygotowane danie pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Następnym razem dla lepszego wizualnego efektu przykryłabym warzywa folią. Uniknęłabym wtedy rozpryskanego sosu na brzegach naczynia :)
Po tym czasie całość polać przygotowaną mieszaniną jogurtową czyli jogurtem wymieszanym z 2 jajami.
Zapiekać dalej przez około 20 minut.
Wyłączyć piekarnik, całość posypać lekko serem żółtym ( w oryginale jest to ser feta), który na rozgrzanej potrawie lekko się rozpuści.

Z podanych składników wyszły mi 3 takie musaki :)

Zajadać
Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka