Szarlotka I
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Kostka margaryny
- duszone jabłka własnej roboty
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, 3/4 szklanki zwykłego cukru i margarynę pokrojoną w kostkę. Ugniatając dodać 4 żółtka i całe jajko. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie, wyjąć jedną połówkę i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do blaszki.Włożyć z powrotem do lodówki.
Teraz pora na ubicie sztywnej piany z białek i stopniowe dodawanie reszty (1/4 szklanki) cukru. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, wykładamy na nią jabłka i przykrywamy ubitą pianą z białek.
Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta.
Szarlotkę pieczemy przez 1 godzinę w 175 stopniach a jeśli w trakcie pieczenia wierzch za bardzo będzie się przypiekał, można położyć kawałek folii aluminiowej).
Po upieczeniu sypiemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze