Szarlotka I




Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Kostka margaryny
  • duszone jabłka własnej roboty


Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, 3/4 szklanki zwykłego cukru i margarynę pokrojoną w kostkę. Ugniatając dodać 4 żółtka i całe jajko. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.


Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie, wyjąć jedną połówkę i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do blaszki.Włożyć z powrotem do lodówki.

Teraz pora na ubicie sztywnej piany z białek i stopniowe dodawanie reszty (1/4 szklanki) cukru. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, wykładamy na nią jabłka i przykrywamy ubitą pianą z białek.


Na wierzch  kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta.


Szarlotkę pieczemy przez 1 godzinę w 175 stopniach a jeśli w trakcie pieczenia wierzch za bardzo będzie się przypiekał, można położyć kawałek folii aluminiowej).


Po upieczeniu sypiemy cukrem pudrem.



Smacznego:)

Komentarze

joana80 pisze…
hohooh, szkoda, że nie zrobiłaś w piątek wieczór ;p

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka