Chleb pełnoziarnisty
Chodzi za mną zrobienie chleba na zakwasie...ale póki co proponuję chleb pełnoziarnisty na drożdżach- bez zagniatania :)
Przepis zaczerpnięty ze strony http://smakowitychleb.pl/
Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 500 ml ciepłej wody
W misce należy wymieszać mąkę, sól, rozmaryn, drożdże. Do tego dodać ciepłą wodę i wymieszać łyżką tak, by powstała jednolita masa.
Powstałe ciasto umieścić w formie ( u mnie keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką i przykryć folią spożywczą. Odstawić najlepiej w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy po 2 godzinach chlebek już nam wyrósł, zdejmujemy ostrożnie folię i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Pieczemy 40 minut.
Komentarze