Sok z czerwonych porzeczek
Składniki:
0,5 kg czerwonych porzeczek
cukier
Porzeczki zasypać cukrem- ja sypałam na oko.....około 2 szklanek.... rozgnieść co nieco widelcem i odstawić na trochę by puściły sok.
Całość podgrzać ze trzy razy w ciągu dnia (nie gotować żeby nie straciły witamin), by cukier się rozpuścił a gdy porzeczki puszczą sok, odcedzić. Można je teraz zużyć do kompotu :-) a powstały płyn wymieszać z cukrem w proporcji 1:1.
Mi wyszło z tego około 2 szklanek soku i wymieszałam to z 1,5 szklanki cukru.
Gdy sok z porzeczek i cukier wylądowały w garnku, należy doprowadzić wszystko do wrzenia ( ja zrobiłam to dwukrotnie w przeciągu dwóch godzin )
Jeszcze gorące przelać do wyparzonych słoików i postawić dnem do góry aż wystygnie.
(przepraszam, za niezbyt wyraźną fotkę)
Pyszniutkie, zupełnie jak u mamy...takie prawdziwie domowe...
...teraz robi się sok i dżem z truskawek.... :)
Komentarze