Fasolka szparagowa po katalońsku
Przepis spisany już wieki temu z internetu...w końcu doczekał się wypróbowania
Składniki:
- fasolka szparagowa- około kg
- 6 ziemniaków, pewnie lepiej jak byłby usmażone jak frytki ale ja usmażyłam na patelni
- cebula
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej
- szczypiorek
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i każdy strąk kroimy na dwie części.
Ziemniaki kroimy na cienki słupki i smażymy na oleju.
Pomidora zalewamy na parę chwil wrzątkiem aby skórka lepiej odchodziła, po czym obieramy i kroimy kostkę.
Na oleju zrumieniamy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek.
Dodajemy fasolkę i ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką i chwilę smażymy.
Teraz dorzucamy pomidora, mieszamy i wykładamy na talerz. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i ..zajadamy
:)
Smacznego !!!
Komentarze