Fasolka szparagowa po katalońsku



Przepis spisany już wieki temu z internetu...w końcu doczekał się wypróbowania


Składniki:
  • fasolka szparagowa- około kg
  • 6 ziemniaków, pewnie lepiej jak byłby usmażone jak frytki ale ja usmażyłam na patelni
  • cebula
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej
  • szczypiorek

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i każdy strąk kroimy na dwie części.


Ziemniaki kroimy na cienki słupki i smażymy na oleju.
Pomidora zalewamy na parę chwil wrzątkiem aby skórka lepiej odchodziła, po czym obieramy i kroimy kostkę.
Na oleju zrumieniamy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek.
Dodajemy fasolkę i ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką i chwilę smażymy.
Teraz dorzucamy pomidora, mieszamy i wykładamy na talerz. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i ..zajadamy
:)



Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka