Makaron z sosem mascarpone
....po długiej przerwie kolejny przepis.... :) pochodzący ze strony www.kuchnialidla.pl z lekką modyfikacją ;)
Składniki:
Wykładamy ją na talerz, a na patelnię wkładamy teraz pokrojoną na paseczki szynkę i suszone pomidory.
Całość podsmażamy, a gdy szynka się zarumieni dolewamy wino i bulion.
Podgrzewamy do momentu aż zacznie bulgotać i wtedy dodajemy
mascarpone. Wszystko mieszamy by ser się rozpuścił, dodajemy wcześniej
podduszoną cukinię i trzymamy na ogniu przez parę minut by sos lekko
zgęstniał.
- 500 g makaronu wstążki
- opakowanie sera mascarpone 250 g
- 300 ml bulionu drobiowego ( użyłam z kostki)
- 100 ml białego wina ( u mnie wytrawne)
- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 cukinie
- 150 g szynki szwarcwaldzkiej
- sól i pieprz do smaku
- bazylia ( nie miałam świeżej więc użyłam suszonej )
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron.
Na
rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę zalewy z pomidorów, dodajemy obraną i
pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy chwilę aż zmięknie.
Wykładamy ją na talerz, a na patelnię wkładamy teraz pokrojoną na paseczki szynkę i suszone pomidory.
Całość podsmażamy, a gdy szynka się zarumieni dolewamy wino i bulion.
W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu.
Mieszamy.
Podajemy.
Gotowe.
Pyszne :)
Komentarze