Szarlotka II
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- skórka otarta z jednej cytryny
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Dodajemy zimne masło i siekamy
Do kubeczka wbijamy jajka i jedno żółtko, roztrzepujemy widelcem i dodajemy do składników na stolnicy. Siekamy nożem.
Teraz dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto aż składniki się połączą.
Następnie dzielimy je w proporcji 2/3 i 1/3 i obie wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce lub rozkładamy większy kawałek ciasta na dnie blachy.
Na ciasto wykładamy jabłka i teraz już ścieramy drugi, mniejszy kawałek ciasta.
Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Smacznego!!!
Komentarze