Szarlotka II


 Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo duszone jabłka.


Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Dodajemy zimne masło i siekamy

Do kubeczka wbijamy jajka i jedno żółtko, roztrzepujemy widelcem i dodajemy do składników na stolnicy. Siekamy nożem.

Teraz dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto aż składniki się połączą.
Następnie dzielimy je w proporcji 2/3 i 1/3 i obie wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce lub rozkładamy większy kawałek ciasta na dnie blachy.


Na ciasto wykładamy jabłka i teraz już ścieramy drugi, mniejszy kawałek ciasta.


Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.



Smacznego!!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka