Ciasto drożdżowe bez wyrabiania



Przepis od siostry ciotecznej....a skąd ona go ma...nie wiem.

Zawsze bałam się ciasta drożdżowego, że nie wyjdzie, że rozczyn nie taki.....a tu proszę...nic nie trzeba przy nim robić....polecam :)

Podane składniki wsypujemy do miski w takiej kolejności:

  •     10 dkg rozkruszonych drożdży
  •     szklanka cukru
  •     szklanka oleju
  •     4 jajka
  •     3/4 szklanki mleka
  •     cukier waniliowy
  •     5 szklanek mąki

Wszystkie składniki niech tak sobie "leżą", nic nie mieszamy.

Odstawiamy to na przynajmniej 4 godziny albo i więcej.

Po tym czasie mieszamy szybko mikserem ze spiralnymi końcówkami.

Teraz można dodać rodzynki lub co kto woli i wyłożyć do formy ( u mnie tortownica).

Teraz już tylko czas do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.

Smacznego !!!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka