Tort śmietankowy z brzoskwiniami



 Przepis na tort zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej







Składniki  na masę śmietankową:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru
  • puszka brzoskwiń w syropie - syrop do nasączenia biszkopta
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Teraz czas na żółtka; dodajemy je po jednym dalej ubijając.
Obie mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać drewnianą szpatułką do ciasta.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.


Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni.
Piec około 45 minut.


I teraz....

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie z wysokości około 60 cm na podłogę-dzięki temu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i biszkopt nie opadnie.
Teraz z powrotem wstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i pozostawić je tam do ostygnięcia.
Gdy ostygnie, boki biszkoptu oddzielić od formy nożem.

Po raz pierwszy biszkopt wyszedł mi naprawdę pyszny i fajniutki okrąglutki. Cudo :)


Pokroić go na 3 blaty.
Tak wygląda w środku:)



Czas na masę śmietankową.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Dodać teraz do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać by nie było grudek- można to zrobić mikserem na najniższych obrotach i dosłownie chwilkę by masa się nie zwarzyła.


Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze, nasączyć 1/3 szklanki syropem z brzoskwiń i posmarować 1/3 masy śmietankowej. Na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie.


Przykryć drugim blatem, nasączyć 1/3 syropu, wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, na to pokrojone brzoskwinie.
Przykryć ostatnim blatem, nasączyć pozostałym syropem i posmarować wierzch i boki pozostałą masą.





 Udekorować wg uznania :)

 


Ostatni kawałek tortu tuż przed pochłonięciem...więc fotka zrobiona na szybko...w kiepskim otoczeniu :)


Smacznego !!!!



Komentarze

joana80 pisze…
REWELKA TEN TORT !!
marta pisze…
Dzięki :) Cieszę się, że smakował :)

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka