Blok czekoladowy
Składniki:
- Kostka masła/ margaryny
- Pół szklanki cukru rozmieszanego z kakako (około 2 łyżek)
- Cukier waniliowy
- Pół szklanki mleka
- Mleko w proszku
- Pianki marshmallow, ewentualnie bakalie, herbatniki
- Aromat rumowy - lub inny
Masło, cukier i mleko wkładamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści.Gotujemy chwilkę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Czekałam 10 minut:)
Po tym czasie dodajemy mleko w proszku, aromat i cały czas miksujemy. Mleka dodajemy tyle, aby konsystencja była gładka i lekko gęsta. Na końcu dodałam piankę marshmallow pokrojoną na mniejsze kawałki.
Teraz masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia- u mnie najczęściej jest to keksówka- i wstawiamy do lodówki by stężało.
Ja tym razem masę wyłożyłam do tortownicy by mieć bardziej płaski blok :)
To już resztki:)
Smacznego!
Komentarze