Blok czekoladowy



Składniki:
  • Kostka masła/ margaryny
  • Pół szklanki cukru rozmieszanego z kakako (około 2 łyżek)
  • Cukier waniliowy
  • Pół szklanki mleka
  • Mleko w proszku
  • Pianki marshmallow, ewentualnie bakalie, herbatniki
  • Aromat rumowy - lub inny

Masło, cukier i mleko wkładamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści.Gotujemy chwilkę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Czekałam 10 minut:)

Po tym czasie dodajemy mleko w proszku, aromat i cały czas miksujemy. Mleka dodajemy tyle, aby konsystencja była gładka i lekko gęsta. Na końcu dodałam piankę marshmallow pokrojoną na mniejsze kawałki.

Teraz masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia- u mnie najczęściej jest to keksówka- i wstawiamy do lodówki by stężało.
Ja tym razem masę wyłożyłam do tortownicy by mieć bardziej płaski blok :)

To już resztki:)


Smacznego!





Komentarze

Anonimowy pisze…
Hmm... blok czekoladowy. Zjadłoby się...
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Monika pisze…
Zaskoczyłaś mnie dodatkiem tych pianek, z pewnością spróbuję! Tradycyjny blok czekoladowy zawszę przyrządzam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ i to jest dokładnie ten smak, który pamiętam z dzieciństwa, polecam!

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka