Drożdżowe z kruszonką
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 25 dag drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- szklanka mleka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki masła (rozpuszczonego)
- duszone jabłka
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką.
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.
Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Strasznie szybko mi wyrosło.... :)
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto aż będzie odchodzic od rąk.
Teraz należy pozostawić je do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy ( u mnie zwykła blach prostokątna).
Na wierzch wyłożyć duszone jabłka i posypać kruszonką.
Pozostawić jeszcze na 15 min do wyrośnięcia (w zasadzie na czas nagrzania piekarnika) po czym piec 1 180 stopniach przez około 60 minut..
Komentarze