Drożdżowe z kruszonką




Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 25 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki masła (rozpuszczonego)
  • duszone jabłka
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką.



Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.
Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Strasznie szybko mi wyrosło.... :)



Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto aż będzie odchodzic od rąk.


Teraz należy pozostawić je do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.




Po tym czasie ponownie zagnieść.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy ( u mnie zwykła blach prostokątna).

Na wierzch wyłożyć duszone jabłka i posypać kruszonką.



Pozostawić jeszcze na 15 min do wyrośnięcia (w zasadzie na czas nagrzania piekarnika) po czym piec 1 180 stopniach przez około 60 minut..









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka