Kiełbasa domowa- smarowidło
Przepis z programu "Wiem co jem" :)
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVZRhZ6We3nEkHX5SIJQGj8kxdGd6J_paSPPV_LREwAFDpmcPh0PmB2AHOF_4-6SgQi2F_DieQnZtSORfaWSpB0e0BwzhhF9aDie9-gnMCfq7kQG6nOcNbThJbTWFb1s2ldBJq4Gp-gN2V/s320/DSC06708.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkr96lEBz3MpHPV8hlNWXfoAAReLsD-Gxxa-HxxP_pyYugF1K9OwQb6iOOyjH-Bdmxnn6DMATDDU7sh1dIls2_y0C3koVJ9g66frB-AGMwWthMTTcCY_a0WYb4o9D6qCWn1RIZTh0Ts9_s/s320/DSC06709.JPG)
Mięso i boczek grubo zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć, postawić w garnku i zalać wodą do 3/4 wysokości.
Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i pasteryzować przez 2 godziny.
Ostudzić i ponownie pasteryzować przez 2 godziny.
Smacznego :)
Składniki:
- kg wieprzowiny
- ok 300 g surowego boczku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- do smaku dorzuciłam jeszcze przyprawę do mięsa mielonego i troszkę majeranku
Mięso i boczek grubo zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć, postawić w garnku i zalać wodą do 3/4 wysokości.
Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i pasteryzować przez 2 godziny.
Ostudzić i ponownie pasteryzować przez 2 godziny.
Smacznego :)
Komentarze