Kiełbasa domowa- smarowidło

Przepis z programu "Wiem co jem" :)

Składniki:
  • kg wieprzowiny
  • ok 300 g surowego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • do smaku dorzuciłam jeszcze przyprawę do mięsa mielonego i troszkę majeranku











Mięso i boczek grubo zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć, postawić w garnku i zalać wodą do 3/4 wysokości.






Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i pasteryzować przez 2 godziny.
Ostudzić i ponownie pasteryzować przez 2 godziny.






Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka