Fasolka po bretońsku
Składniki:
- pół kg fasoli Jaś
- 25 dag boczku
- 25 dag kiełbasy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- majeranek
- liść laurowy
- olek
Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą.
Boczek pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Usmażyć na szklisto po czym przełożyć do garnka.
Na tej samej patelni przesmażyć boczek, potem dołożyć kiełbasę i smażyć jeszcze około 2 minut.
Oprószyć mąką, przemieszać i dodać do garnka z cebulą i czosnkiem.
Do garnka dorzucić również ugotowaną i osączoną fasolę.
Całość zalać 3 szklankami wody, dodać listek laurowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Pod koniec można jeszcze ewentualnie doprawić.
Smacznego !!!
Komentarze