Fasolka po bretońsku


Składniki:

  • pół kg fasoli Jaś
  • 25 dag boczku
  • 25 dag kiełbasy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • majeranek
  • liść laurowy
  • olek


Fasolę zalać przegotowaną wodą tak, by była całkowicie przykryta i odstawić na całą noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą.
Boczek pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Usmażyć na szklisto po czym przełożyć do garnka.

Na tej samej patelni przesmażyć boczek, potem dołożyć kiełbasę i smażyć jeszcze około 2 minut.
Oprószyć mąką, przemieszać i dodać do garnka z cebulą i czosnkiem.
Do garnka dorzucić również ugotowaną i osączoną fasolę.


Całość zalać 3 szklankami wody, dodać listek laurowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.


Gotujemy aż całość zawrze a później zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 40 minut.
Pod koniec można jeszcze ewentualnie doprawić.




 Smacznego !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka