Zakręcone drożdżówki z budyniem



Przepis zaczerpnięty ze strony www.aromatkuchni.blogspot.com

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szkl ciepłego mleka
40g drożdży
5 łyżek cukru
100g stopionego masła
2 jajka
1 żółtko (+ białko do posmarowania bułek)
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie:
3 szklanki mleka
2 budynie
opcjonalnie 100g rodzynek

Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże i ostudzone rozpuszczone masło.
Wbić jajka i żółtko, wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Cisto dokładnie wyrobić ręką do momentu kiedy będzie ładnie odchodziło od ręki.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka, ostudzić i dodać rodzynki.

Gdy ciasto już podrośnie i powiększy swoją objętość, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty. Powstałe placki smarujemy budyniem i zawijamy do krótszego boku jak roladę.



Teraz kroimy nasze rolady na plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na chwilę do ponownego wyrośnięcia i przed wstawieniem ich do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem.



Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego !!!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka