Makaron ryżowy z krewetkami

Dziś przepis wypróbowany ze strony www.kwestiasmaku.com



Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250 g krewetek
  • łyżka drobno starego imbiru
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili do smaku ( ja wykorzystałam marynowaną z Lidla)
  • pół czerwonej papryki
  • ok 2 łyżek oleju 
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki na sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny lub limonki)
  • 1 łyżka brązowego cukru
 Składniki na sos mieszamy.


 Makaron ryżowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.


Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki i nacinamy po zewnętrznej stronie tułowia, by lepiej się prezentowały po usmażeniu :)


Imbir, papryczkę i czosnek drobno siekamy.

Paprykę czerwoną kroimy w krótkie paseczki.










W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy imbir i czosnek, smażymy do lekkiego zarumienienia.
Dorzucamy krewetki, doprawiamy solą i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Teraz dodajemy papryczkę chili, sezam i paprykę- smażymy przez około minutę po czym dodajemy makaron. Smażymy około minuty.

Teraz zawartość woka przesunąć na bok, przechylić patelnię i wlać sos. Trzymać go bezpośrednio nad ogniem przez jakiś czas do momentu aż zacznie gęstnieć.Wtedy wymieszać go z resztą składników z patelni, dodać zieleninę czyli szczypiorek i pietruszkę. W razie potrzeby doprawić solą.

Smacznego !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka