Makaron ryżowy z krewetkami
Dziś przepis wypróbowany ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki:
Makaron ryżowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki i nacinamy po zewnętrznej stronie tułowia, by lepiej się prezentowały po usmażeniu :)
Imbir, papryczkę i czosnek drobno siekamy.
Paprykę czerwoną kroimy w krótkie paseczki.
W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy imbir i czosnek, smażymy do lekkiego zarumienienia.
Dorzucamy krewetki, doprawiamy solą i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Teraz dodajemy papryczkę chili, sezam i paprykę- smażymy przez około minutę po czym dodajemy makaron. Smażymy około minuty.
Teraz zawartość woka przesunąć na bok, przechylić patelnię i wlać sos. Trzymać go bezpośrednio nad ogniem przez jakiś czas do momentu aż zacznie gęstnieć.Wtedy wymieszać go z resztą składników z patelni, dodać zieleninę czyli szczypiorek i pietruszkę. W razie potrzeby doprawić solą.
Smacznego !!!
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 250 g krewetek
- łyżka drobno starego imbiru
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili do smaku ( ja wykorzystałam marynowaną z Lidla)
- pół czerwonej papryki
- ok 2 łyżek oleju
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny lub limonki)
- 1 łyżka brązowego cukru
Makaron ryżowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki i nacinamy po zewnętrznej stronie tułowia, by lepiej się prezentowały po usmażeniu :)
Imbir, papryczkę i czosnek drobno siekamy.
Paprykę czerwoną kroimy w krótkie paseczki.
W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy imbir i czosnek, smażymy do lekkiego zarumienienia.
Dorzucamy krewetki, doprawiamy solą i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Teraz dodajemy papryczkę chili, sezam i paprykę- smażymy przez około minutę po czym dodajemy makaron. Smażymy około minuty.
Teraz zawartość woka przesunąć na bok, przechylić patelnię i wlać sos. Trzymać go bezpośrednio nad ogniem przez jakiś czas do momentu aż zacznie gęstnieć.Wtedy wymieszać go z resztą składników z patelni, dodać zieleninę czyli szczypiorek i pietruszkę. W razie potrzeby doprawić solą.
Smacznego !!!
Komentarze