Sałatka z roszponki
Składniki:
- 100 g roszponki
- opakowanie mozzarelli (kulka)
- 30 g orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ilość wedle uznania)
- cebula czerwona pokrojona w piórka
- ogórek świeży pokrojony w półplasterki( ilość wedle uznania)
- pół papryki czerwonej pokrojonej w paseczki/ kostkę
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Oliwę mieszamy w octem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przecięsnięty przez praskę czosnek.
Warzywa wrzucamy do salaterki, dodajemy mozzarellę pokrojoną na dowolne kawałki oraz lekko rozgniecione orzechy włoskie.
Całość polewamy sosem i mieszamy
Smacznego !!
Komentarze