Pączki serowe
Z okazji TŁUSTEGO CZWARTKU, proponuję pączusie na dwa kęsy :)
Przepis zaczerpnięty ze strony http://bakeandtaste.blogspot.com
Składniki:
- 250 g białego sera, zmielonego. Ja swój zmieliłam w blenderze :)
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka rumu
- 8 g cukru waniliowego
Do smażenia
- 3 kostki smalcu ( tak, by jego poziom w garnku sięgał ok 5 cm)
Do posypania
- cukier puder
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i wyrobić ciasto.
Ciasto będzie dość klejące, dlatego formując kulki można za każdym razem moczyć ręce w zimnej wodzie, co ułatwi ich formowanie (najlepiej żeby były wielkości orzecha włoskiego, bo i tak w trakcie smażenia zwiększą swoją objętość).
Wrzucać pączki na gorący tłuszcz i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu wyjmować na papierowe ręczniki by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem i zajadać :-)
Tu w starciu z tymi sklepowymi :)
Komentarze