Pączki serowe


Z okazji TŁUSTEGO CZWARTKU, proponuję pączusie na dwa kęsy :)

Przepis zaczerpnięty ze strony http://bakeandtaste.blogspot.com

Składniki:

  • 250 g białego sera, zmielonego. Ja swój zmieliłam w blenderze :)
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka rumu
  • 8 g cukru waniliowego


Do smażenia
  • 3 kostki smalcu ( tak, by jego poziom w garnku sięgał ok 5 cm)

Do posypania
  • cukier puder

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i wyrobić ciasto.

Ciasto będzie dość klejące, dlatego formując kulki można za każdym razem moczyć ręce w zimnej wodzie, co ułatwi ich formowanie (najlepiej żeby były wielkości orzecha włoskiego, bo i tak w trakcie smażenia zwiększą swoją objętość).
Wrzucać pączki na gorący tłuszcz i smażyć do uzyskania złotego koloru.


Po usmażeniu wyjmować na papierowe ręczniki by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem i zajadać :-)



Tu w starciu z tymi sklepowymi :)

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka