Krewetki po tajsku
Przepis ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki:
Krewetki rozmrozić, osuszyć, pokroić na pół. i wymieszać w marynacie, odstawić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, olej sezamowy, wymieszać.
Orzeszki ziemne zrumienić na patelni dodając pod koniec ziarna sezamu.
Teraz rozgrzewamy wok, wrzucamy krewetki w marynacie i smażymy około 5 minut.
Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę mieszając. Po tym czasie wlewamy jajko i smażymy około 2 minut.
Na koniec polewamy sosem, mieszamy, chwilkę podgrzewamy, posypujemy orzeszkami i sezamem.
Ja następnym razem zrobiłabym chyba więcej sosu, danie jest troszkę suche co wcale nie ujmuje jego smakowi :)))
Smacznego :)
Składniki:
- 250 g krewetek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 torebka ryżu długoziarnistego (100 g)
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
Krewetki rozmrozić, osuszyć, pokroić na pół. i wymieszać w marynacie, odstawić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, olej sezamowy, wymieszać.
Orzeszki ziemne zrumienić na patelni dodając pod koniec ziarna sezamu.
Teraz rozgrzewamy wok, wrzucamy krewetki w marynacie i smażymy około 5 minut.
Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę mieszając. Po tym czasie wlewamy jajko i smażymy około 2 minut.
Na koniec polewamy sosem, mieszamy, chwilkę podgrzewamy, posypujemy orzeszkami i sezamem.
Ja następnym razem zrobiłabym chyba więcej sosu, danie jest troszkę suche co wcale nie ujmuje jego smakowi :)))
Smacznego :)
Komentarze