Krewetki po tajsku

Przepis ze strony www.kwestiasmaku.com

 Składniki:

  • 250 g krewetek
marynata do krewetek:
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju





  • 1 torebka ryżu długoziarnistego (100 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych
 składniki na sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru

Krewetki rozmrozić, osuszyć, pokroić na pół. i wymieszać w marynacie, odstawić.


Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, olej sezamowy, wymieszać.



Orzeszki ziemne zrumienić na patelni dodając pod koniec ziarna sezamu.



Teraz rozgrzewamy wok, wrzucamy krewetki w marynacie i smażymy około 5 minut.
Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę mieszając. Po tym czasie wlewamy jajko i smażymy około 2 minut.
Na koniec polewamy sosem, mieszamy, chwilkę podgrzewamy, posypujemy orzeszkami i sezamem.

Ja następnym razem zrobiłabym chyba więcej sosu, danie jest troszkę suche co wcale nie ujmuje jego smakowi :)))


Smacznego :)







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka