Kruche rogaliki z nadzieniem
Przepis ze strony www.chilliplate.blogspot.se
Składniki:
Posiekać margarynę razem z mąką i cukrem.
Potem dodać żółtka i śmietanę i zagnieść szybko ciasto.
Teraz dzielimy je na 8 części i wkładamy na 40 minut do zamrażarki.
Po tym czasie wyjmujemy jeden kawałek (pozostałe trzymamy w lodówce i wyjmujemy po skończeniu pierwszego) i wałkujemy cienko na lekko omączonym blacie.
Gdy mamy już rozwałkowany placek, kładziemy na niego talerzyk i rysujemy koło po jego śladzie :)
Teraz koło kroimy na 8 trójkątów i na każdym kładziemy po trochę dżemu lub nutelli.
Czas zwinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony ciasta i formujemy rogalik tak, by szpic ciasta był pod spodem.
Gotowe rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rogaliki smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut.
Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniałe, w sam raz na jeden kęs :)
Smacznego!!!
Składniki:
- 400 g mąki
- 250 g margaryny ( u mnie Kasia)
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmeitany 18%
- dżem do nadzienia, marmolada lub nutella.
Posiekać margarynę razem z mąką i cukrem.
Potem dodać żółtka i śmietanę i zagnieść szybko ciasto.
Teraz dzielimy je na 8 części i wkładamy na 40 minut do zamrażarki.
Po tym czasie wyjmujemy jeden kawałek (pozostałe trzymamy w lodówce i wyjmujemy po skończeniu pierwszego) i wałkujemy cienko na lekko omączonym blacie.
Gdy mamy już rozwałkowany placek, kładziemy na niego talerzyk i rysujemy koło po jego śladzie :)
Teraz koło kroimy na 8 trójkątów i na każdym kładziemy po trochę dżemu lub nutelli.
Czas zwinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony ciasta i formujemy rogalik tak, by szpic ciasta był pod spodem.
Gotowe rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rogaliki smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut.
Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniałe, w sam raz na jeden kęs :)
Smacznego!!!
Komentarze