Kruche rogaliki z nadzieniem

Przepis ze strony www.chilliplate.blogspot.se



Składniki:
  • 400 g mąki
  • 250 g margaryny ( u mnie Kasia)
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmeitany 18%
  • dżem do nadzienia, marmolada lub nutella.




Posiekać margarynę razem z mąką i cukrem.
Potem dodać żółtka i śmietanę i zagnieść szybko ciasto.











Teraz dzielimy je na 8 części i wkładamy na 40 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyjmujemy jeden kawałek (pozostałe trzymamy w lodówce i wyjmujemy po skończeniu pierwszego) i wałkujemy cienko na lekko omączonym blacie.

Gdy mamy już rozwałkowany placek, kładziemy na niego talerzyk i rysujemy koło po jego śladzie :)


Teraz koło kroimy na 8 trójkątów i na każdym kładziemy po trochę dżemu lub nutelli.


Czas zwinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony ciasta i formujemy rogalik tak, by szpic ciasta był pod spodem.

Gotowe rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na godzinę do lodówki.



Rogaliki smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut.

Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.

Wspaniałe, w sam raz na jeden kęs :)

Smacznego!!!










Komentarze

joana80 pisze…
zrób i dla nas kiedyś :)

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka