Babka cytrynowa
Przepis na pyszną babkę ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki:
W garnku roztopić masło, dodać do niego sok i skórkę z cytryny oraz mandarynki. Ostudzić do leniej temperatury.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjetWyuSoNXgQqPXlmux1m4BZYwhXlrfAI-S-5dbrBh7hYCIQLI48RpWOcZqEP-AaseKl9pItLxWugAARtQFm9ON0ZnuilEB3wgvYgOXGriZ5vC_tnBIxDYOMzbjuzXvsbc_omRMNosN0GZ/s1600/DSC01825.JPG)
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na jasną, gęstą i puszystą masę przez około 10 minut, dodając w międzyczasie cukier waniliowy.
W innej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać je do ubitych jajek.
Teraz miksujemy wszystko na małych obrotach, tak by składniki tylko się połączyły.
Następnie dodajemy przestudzone masło i znowu miksujemy przez chwilę.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ugotowanego budyniu :)
Teraz wylewamy wszystko do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach, bez termoobiegu.
U mnie wersja bez polewy, która i tak rozeszła się w mgnieniu oka :)
Ciasto pyszne, cytrynowe, wilgotne....
mniami....
Smacznego !!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFZz8bEUk7HkJVncC8okJeWUCg5hAAgDNYnJYWZMNRms9fBK3kiNsGJwpNe-IUKjo3Nm85bWnJjIpd4rwPNEbD1_I-alddFUdbyrEfMuLK2a0Ih_F-XvckYsv13e3061xYBHpvKFFIzN9_/s1600/DSC01839.JPG)
Składniki:
- • 4 jajka
- • 200 g masła
- • skórka i sok z 1/2 cytryny
- • skórka i sok z 1 mandarynki
- • 1 szklanka cukru
- • 2 łyżki cukru wanilinowego
- • szklanka mąki pszennej tortowej
- • pół szklanki mąki ziemniaczanej
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnku roztopić masło, dodać do niego sok i skórkę z cytryny oraz mandarynki. Ostudzić do leniej temperatury.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na jasną, gęstą i puszystą masę przez około 10 minut, dodając w międzyczasie cukier waniliowy.
W innej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać je do ubitych jajek.
Teraz miksujemy wszystko na małych obrotach, tak by składniki tylko się połączyły.
Następnie dodajemy przestudzone masło i znowu miksujemy przez chwilę.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ugotowanego budyniu :)
Teraz wylewamy wszystko do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach, bez termoobiegu.
U mnie wersja bez polewy, która i tak rozeszła się w mgnieniu oka :)
Ciasto pyszne, cytrynowe, wilgotne....
mniami....
Smacznego !!!
Komentarze