Babka cytrynowa

Przepis na pyszną babkę ze strony www.kwestiasmaku.com

Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • skórka i sok z 1 mandarynki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


W garnku roztopić masło, dodać do niego sok i skórkę z cytryny oraz mandarynki. Ostudzić do leniej temperatury.




















Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na jasną, gęstą i puszystą masę przez około 10 minut, dodając w międzyczasie cukier waniliowy.







W innej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać je do ubitych jajek.

















Teraz miksujemy wszystko na małych obrotach, tak by składniki tylko się połączyły.

Następnie dodajemy przestudzone masło i znowu miksujemy przez chwilę.

Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ugotowanego budyniu :)
 


Teraz wylewamy wszystko do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy i pieczemy przez około 45  minut w 170 stopniach, bez termoobiegu.



U mnie wersja bez polewy, która i tak rozeszła się w mgnieniu oka :)



Ciasto pyszne, cytrynowe, wilgotne....
mniami....

Smacznego !!!












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka