Kruche z malinami i budyniową pianką

Przepis na obłędnie pyszne ciasto ze strony www.mojewypieki.pl

 Składniki na kruche ciasto:
  •     2,5 szklanki mąki krupczatki
  •     250 g masła  zimnego
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     3 łyżki cukru pudru
  •     5 żółtek

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto, dodając 2 łyżki wody.
Dzielimy je na 2 części- około 60 % i 40%. Owijamy w folię i zamrażamy.

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód trzemy na tarce większą część ciasta.


Przyklepujemy delikatnie dłonią i wkładamy do piekarnika na około 20 minut do temperatury 190 stopni.





























Jak wystygnie szykujemy masę/ piankę budyniową, czyli:

  •     5 białek
  •     1 szklanka cukru
  •     1 opakowanie cukru wanilinowego
  •     2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  •     pół szklanki oleju słonecznikowego

i dodatkowo:

  •     500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  •     cukier puder do oprószenia
Białka ubijamy na sztywno i po łyżeczce dodajemy oba cukry cały cza miksując na najwyższych obrotach.
Po chwili dodajemy proszek budyniowy i miksujemy aż się dobrze rozpuści.
Na koniec małym strumieniem dodajemy olej - miksujemy do połączenia się składników.



Na ostudzony podpieczony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, na niej układamy maliny otworkami do góry ( u mnie mrożone, nie rozmrażane uprzednio) i lekko je upychamy.

Na wierzch trzemy resztę zamrożonego ciasta (40%).



No i teraz do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka