Babka nadziewana (drożdżowa)
Przepis oczywiście zaczerpnięty... :)
tym razem ze strony http://feeriasmakow.blox.pl/
- 280 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 550 g mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
Na nadzienie:
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki rodzynek
- łyżeczka cynamonu
Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże. Wbić jajko. Żółtko roztrzepać z ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem (lekko przestudzonym). Wlać mieszankę do mąki, dodać jeszcze sól, cukry i dokładnie wyrobić aż będzie odstawać od ścianek.
Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość.
Gdy już nam wyrośnie, rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem i zwinąć w rulonik.
Włożyć do formy z kominem, odstawić by podrosło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Niestety, podczas pieczenia babka mi chyba za bardzo urosła i trochę wypłynęła kominem....ale w smaku to nie przeszkadza ;)
Komentarze