Babka nadziewana (drożdżowa)

Jako że na święta najczęściej robię babki piaskowe to tym razem wzięłam się za drożdżową i to z nadzieniem.....


Przepis oczywiście zaczerpnięty... :)
tym razem ze strony http://feeriasmakow.blox.pl/



  • 280 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 550 g mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży

Na nadzienie:
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
 W garnuszku roztopić masło, dodać cukier i cynamon- rozmieszać. Na koniec dodać rodzynki.

Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże. Wbić jajko. Żółtko roztrzepać z ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem (lekko przestudzonym). Wlać mieszankę do mąki, dodać jeszcze sól, cukry i dokładnie wyrobić aż będzie odstawać od ścianek.
Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość.

Gdy już nam wyrośnie, rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem i zwinąć w rulonik.

Włożyć do formy z kominem, odstawić by podrosło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Niestety, podczas pieczenia babka mi chyba za bardzo urosła i trochę wypłynęła kominem....ale w smaku to nie przeszkadza ;)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka