Brioche
Brioche.....Francuska bułeczka śniadaniowa......przepis wypróbowany ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki:
- paczuszka drożdży instant (7 g)
- 100 ml ciepłego mleka
- 375 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 175 g bardzo miękkiego masła
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta tuż przed pieczeniem
W większym kubeczku wymieszać drożdże z mlekiem, 1 łyżeczką
cukru pudru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na około 10 minut aż wyrośnie.
W dużej misce wymieszać resztę mąki z pozostałym cukrem
pudrem, solą i wyrośniętym rozczynem. Zmiksować. Wrzucić 3 jajka i miksować
jeszcze 5 minut mieszadłem.
U mnie ciasto zaczęło strasznie oblepiać te mieszadła więc
po dodaniu masła wyrabiałam je już ręką około 10 minut. Po tym czasie wcale nie
odstaje łatwo od ścianek i nadal jest klejące ale i tak przekładamy je do
plastikowej miski posmarowanej olejem i wstawiamy na noc do lodówki (ciasto jest klejące i lepiące ponieważ
zawiera dużo masła ale po nocy spędzonej w lodówce da się łatwo formować)
Rankiem :
Dzielimy
ciasto na równe części (tyle ile komu wyjdzie i w zależności jakiej formie to
układa )
Ja podzieliłam na 14 i ułożyłam w keksówce.
Dodatkowo zostały mi jeszcze małe kawałki, z których ulepiłam kuleczki i
poumieszczałam pomiędzy większymi.Odstawiamy
do wyrośnięcia na 3 godziny.
Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy
30 minut w 180 stopniach. Po upływie 15 minut czasu pieczenia można przykryć
ciasto folia aluminiową żeby wierzch nie był zbyt spieczony.
Gotowe
ciasto studzić 10 minut w foremce po czym wyjąć na kratkę.
Smacznego
Komentarze