Brioche

Brioche.....Francuska bułeczka śniadaniowa......przepis wypróbowany ze strony www.kwestiasmaku.com




Składniki:
  • paczuszka drożdży instant (7 g) 
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 375 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 175 g bardzo miękkiego masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta tuż przed pieczeniem
 
W większym kubeczku wymieszać drożdże z mlekiem, 1 łyżeczką cukru pudru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na około 10 minut aż wyrośnie.


W dużej misce wymieszać resztę mąki z pozostałym cukrem pudrem, solą i wyrośniętym rozczynem. Zmiksować. Wrzucić 3 jajka i miksować jeszcze 5 minut mieszadłem.
U mnie ciasto zaczęło strasznie oblepiać te mieszadła więc po dodaniu masła wyrabiałam je już ręką około 10 minut. Po tym czasie wcale nie odstaje łatwo od ścianek i nadal jest klejące ale i tak przekładamy je do plastikowej miski posmarowanej olejem i wstawiamy na noc do lodówki  (ciasto jest klejące i lepiące ponieważ zawiera dużo masła ale po nocy spędzonej w lodówce da się łatwo formować)


Rankiem  :
Dzielimy ciasto na równe części (tyle ile komu wyjdzie i w zależności jakiej formie to układa )
Ja podzieliłam na 14 i ułożyłam w keksówce. Dodatkowo zostały mi jeszcze małe kawałki, z których ulepiłam kuleczki i poumieszczałam pomiędzy większymi.Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.


Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upływie 15 minut czasu pieczenia można przykryć ciasto folia aluminiową żeby wierzch nie był zbyt spieczony.
Gotowe ciasto studzić 10 minut w foremce po czym wyjąć na kratkę. 



Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka