Piersi z kurczaka w sosie pesto



Na podstawie przepisu ze strony www.kwestiasmaku.com  :)
 

  • 3 piersi z kurczaka (wyszło mi z tego 7 kotletów)
  • pęczek szparagów ( u mnie białe)
  • śmietana 18% około 250 ml
  • szynka szwarcwaldzka
  • słoiczek pesto
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • bazylia


Piersi z kurczaka przekroić w poprzek tak by uzyskać cienkie fileciki.
Lekko oprószyć solą, obtoczyć w mące i pozawijać w plasterki szynki.

Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć piersi z obu stron po około 5 minut. 


Następnie dodać śmietanę, pesto i lekko zamieszać. Po chwili dorzucić szparagi ugotowane na parze i pokrojone na mniejsze kawałeczki. 
Gdy sos zacznie się gotować- zdjąć z ognia. Można doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Wyłożyć na talerz i udekorować bazylią. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Następnym razem zdecydowanie wybrałabym opcję pieczywa lub nawet makaronu. Mimo wielkiego uwielbienia dla ziemniaków pod każdą postacią...do tego kurczaka jakoś nie bardzo mi pasują....


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka