Piersi z kurczaka w sosie pesto
Na podstawie przepisu ze strony www.kwestiasmaku.com :)
- 3 piersi z kurczaka (wyszło mi z tego 7 kotletów)
- pęczek szparagów ( u mnie białe)
- śmietana 18% około 250 ml
- szynka szwarcwaldzka
- słoiczek pesto
- oliwa z oliwek
- pieprz
- bazylia
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek tak by uzyskać cienkie fileciki.
Lekko oprószyć solą, obtoczyć w mące i pozawijać w plasterki szynki.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć piersi z obu stron po około 5 minut.
Lekko oprószyć solą, obtoczyć w mące i pozawijać w plasterki szynki.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć piersi z obu stron po około 5 minut.
Następnie dodać śmietanę, pesto i lekko zamieszać. Po chwili dorzucić szparagi ugotowane na parze i pokrojone na mniejsze kawałeczki.
Gdy sos zacznie się gotować- zdjąć z ognia. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyłożyć na talerz i udekorować bazylią. Można podawać z ziemniakami lub
pieczywem. Następnym razem zdecydowanie wybrałabym opcję pieczywa lub
nawet makaronu. Mimo wielkiego uwielbienia dla ziemniaków pod każdą
postacią...do tego kurczaka jakoś nie bardzo mi pasują....
Komentarze