Hiszpańska tortilla
Składniki:
- 6 ziemniaków (obranych i ugotowanych, pokrojonych w kosteczkę)
- 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
- cebula pokrojona w kosteczkę
- 6 jajek
- sól i pieprz
- 4 łyżki śmietany 18%
- około 120g sera feta, pokrojonego w kosteczkę
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- wędlina pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
- ser żółty do posypania
- szczypiorek do dekoracji
Ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor. W międzyczasie dodać cebulkę. Po usmażeniu wyjąć na talerzyk i na tej samej patelni usmażyć czosnek ze szpinakiem.
Przełożyć do ziemniaków.
W misce roztrzepać jajka (doprawione solą i pieprzem) razem ze śmietaną po czym dodać ziemniaki, szpinak, paprykę, wędlinę, ser feta i delikatnie wymieszać.
Na mocno rozgrzaną patelnię dodać łyżkę masła i wlać masę jajeczną. Lekko poruszać patelnią by płynna masa spłynęła na dno patelni.
Smażyć tortillę przez około 12 minut pod przykryciem poruszając co jakiś czas patelnią.
Gdy wierzch będzie prawie ścięty, patelnię przykryć talerzem, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz.
Gdy wierzch będzie prawie ścięty, patelnię przykryć talerzem, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz.
Następnie zsunąć ją z powrotem na patelnię zrumienioną stroną do góry. Posypać startym żółtym serem, przykryć pokrywka i smażyć jeszcze 2 minuty.
Wyjąć na talerz, posypać szczypiotkiem.
Smacznego :)
Komentarze