Calzone
Składniki:
Ciasto:
- 05,kg mąki
- opakowanie suchych drożdzy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części i wałkujemy jak spody do pizzy. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Sos:
- 3 łyżki koncentratu wymieszanego z pół szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
- co kto lubi; u mnie były to pieczarki, papryka, cebula- podduszone najpierw z przyprawą gyros
- salami
- ser żółty
- mozzarella
Gotowe placki drożdżowe smarujemy sosem ( nie po całości, tylko jedną połówkę placka), kładziemy warzywka, wędlinę, na to wędruje znowu sos. Teraz całość posypujemy startym żółtym serem i kładziemy plastry mozzarelli.
Zginamy ciasto w połowie i zlepiamy brzegi by nam się nie rozkleiły.
Calzone wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
Smacznego
Komentarze