Calzone


 Składniki:

Ciasto:
  • 05,kg mąki
  • opakowanie suchych drożdzy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
 Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części i wałkujemy jak spody do pizzy. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

  Sos:
  • 3 łyżki koncentratu wymieszanego z pół szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu.



 Nadzienie:
  • co kto lubi; u mnie były to pieczarki, papryka, cebula- podduszone najpierw z przyprawą gyros
  • salami
  •  ser żółty
  • mozzarella






Gotowe placki drożdżowe smarujemy sosem ( nie po całości, tylko jedną połówkę placka), kładziemy warzywka, wędlinę, na to wędruje znowu sos. Teraz całość posypujemy startym żółtym serem i kładziemy plastry mozzarelli.

Zginamy ciasto w połowie i zlepiamy brzegi by nam się nie rozkleiły.






Calzone wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 minut.

Smacznego










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka