Zupa kalafiorowa
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 skrzydełka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół małego kalafiora
- 4 ziemniaki
- posiekany koperek
- kostka rosołowa
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki mąki
Skrzydełka wraz z obranymi i umytymi warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Gdy całość się zagotuje wrzucamy kostkę rosołową i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Całość gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie dorzucamy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki.
Ja w międzyczasie wyjmuję warzywa i kroję w drobną kostkę bądź rozdrabniam widelcem i wrzucam z powrotem do zupy.
Po chwili dorzucamy kalafior podzielony na różyczki i gotujemy aż zmięknie.
W szklance mieszamy śmietanę z mąką, dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy. Dorzucamy jeszcze posiekany koperek, doprawiamy jak potrzeba i gotujemy całość kilka minut.
Smacznego!!
Komentarze