Zupa kalafiorowa


Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 skrzydełka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół małego kalafiora
  • 4 ziemniaki
  • posiekany koperek
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki
Skrzydełka wraz z obranymi i umytymi warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Gdy całość się zagotuje wrzucamy kostkę rosołową i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Całość gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie dorzucamy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. 
Ja w międzyczasie wyjmuję warzywa i kroję w drobną kostkę bądź rozdrabniam widelcem i wrzucam z powrotem do zupy.
Po chwili dorzucamy kalafior podzielony na różyczki i gotujemy aż zmięknie.

W szklance mieszamy śmietanę z mąką, dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy całość do zupy. Dorzucamy jeszcze posiekany koperek, doprawiamy jak potrzeba i gotujemy całość kilka minut.
Smacznego!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka