Kurczak po chińsku


Składniki:

  • makaron ryżowy
  • grzyby mun
  • kiełki fasoli mung
  • 2 piersi z kurczaka, 
  • czerwona i żółta papryka
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • kawałek papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do kuchni chińskiej
  • sól, pieprz, szklanka bulionu warzywnego
  • olej roślinny


Mięso kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski i dodajemy:
trzy łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Teraz wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. 
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. 
Smażymy kilka minut dopóki cebula się nie zarumieni po czym dodajemy kurczaka. Następnie zalewamy wszystko szklanką bulionu warzywnego i dodajemy grzyby mun (przyrządzone wg przepisu na opakowaniu) oraz kiełki fasoli mung.
Całość gotujemy ok. 15 minut, doprawiając solą, pieprzem, przyprawą do kuchni chińskiej oraz odrobinką sosu sojowego. 
Na koniec dorzucamy przygotowany wcześniej makaron ryżowy i całość mieszamy.  
Smacznego !!

Komentarze

joana80 pisze…
bez fotek to jakoś inaczej :p
marta pisze…
no niestety.....skończył mi się limit na fotki :(

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka