Drożdżówki z serem


Przepysznie wyglądające drożdżówki ze strony www.kwestiasmaku.com......nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić.
i rzeczywiście, pyszne są :)

Składniki na ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g mąki
 do posmarowania ciasta przed pieczeniem :
•    żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
w przepisie jest jeszcze lukier ale ja go pominęłam :)

Nadzienie drożdżówek:
•    500 g sera białego
•    4 łyżki cukru
•    2 jajka
•    1 łyżka cukru wanilinowego
•    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej



Drożdże wkruszyć do kubeczka i rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.




W międzyczasie do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży i wymieszać drewniana łyżką. Teraz stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając aż ciasto będzie bez grudek a następnie wyrabiać jeszcze ręką przez około 5 minut.
Po tym czasie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. 
Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i nie klejące się do rąk. 
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.



W tym czasie przygotujemy nadzienie:
ser biały rozgnieść widelcem, dodać jeden i drugi cukier, jajka, skórkę z pomarańczy i wymieszać.

Czas na ciasto......
Wyjąć je na stolnicę i powygniatać chwilkę, by pozbyć się pęcherzy powietrza.

Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na duży prostokąt......w przepisie jest 35x45 cm...ile to było u mnie....nie wiem ;)


Ten prostokąt ciachamy teraz na 4 paski.


Na każdym pasku układamy nadzienie i zwijamy z tego rulonik, zaczynając od strony z nadzieniem.
Na końcu zlepić ciasto.



Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim roladki łączeniem do dołu. Kroimy je lekko na około 4-5 cm kawałki i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy 25 minut.



Po upieczeniu


i pokrojeniu





Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka