Drożdżówki z serem
i rzeczywiście, pyszne są :)
Składniki na ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g mąki
• żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
w przepisie jest jeszcze lukier ale ja go pominęłam :)
Nadzienie drożdżówek:
• 500 g sera białego
• 4 łyżki cukru
• 2 jajka
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Drożdże wkruszyć do kubeczka i rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i
wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży i wymieszać drewniana łyżką. Teraz
stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając aż ciasto będzie bez
grudek a następnie wyrabiać jeszcze ręką przez około 5 minut.
Po tym czasie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto.
Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i nie klejące się do rąk.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotujemy nadzienie:
ser biały rozgnieść widelcem, dodać jeden i drugi cukier, jajka, skórkę z pomarańczy i wymieszać.
Czas na ciasto......
Wyjąć je na stolnicę i powygniatać chwilkę, by pozbyć się pęcherzy powietrza.
Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na duży prostokąt......w przepisie jest 35x45 cm...ile to było u mnie....nie wiem ;)
Ten prostokąt ciachamy teraz na 4 paski.
Na każdym pasku układamy nadzienie i zwijamy z tego rulonik, zaczynając od strony z nadzieniem.
Na końcu zlepić ciasto.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim roladki łączeniem do dołu. Kroimy je lekko na około 4-5 cm kawałki i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy 25 minut.
Po upieczeniu
i pokrojeniu
Smacznego!!!
Komentarze