Tęczowy tort urodzinowy
Tort urodzinowy, wybrany przez starsze dziecko dla młodszego...ściągnięty ze strony www.domowe-wypieki.pl
Składniki na ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo bita śmietana do dekoracji
Roztopić masło, ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
Białka ubić z drugą częścią cukru na sztywno.
Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać mąkę a na końcu roztopione masło.
Teraz pieczenie....
Obręcz od tortownicy położyć na papierze do pieczenia.....
...i nałożyć do niej trochę ciasta. Rozsmarować je cienko na całej powierzchni....
...po czym zdjąć obręcz.
W ten sposób przygotować 6 krążków i piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut....nie powinny być zbyt zrumienione.
Na to wykładamy tężejącą galaretkę i przykrywamy drugim krążkiem.
Wstawiamy do lodówki.
I analogicznie robimy tak ze wszystkimi galaretkami.
Gdy wszystkie galaretki poprzekładane są już krążkami wstawiamy ciasto do lodówki, by wszystkie galaretki ładnie stężały.
Teraz kolej na dekorację.... /moja nie jest zbyt piękna ale robiona na szybko i w obstawie dwójki dzieciaków... :) / którą ja wykonałam z bitej śmietany.
Smacznego !!!
Składniki na ciasto:
- 8 jajek
- 140g cukru
- 140g mąki pszennej
- 50g masła
Nadzienie:
- 5 galaretek w różnych kolorach - ( będziemy rozpuszczać je w 250 ml wrzącej wody)
Dodatkowo bita śmietana do dekoracji
Roztopić masło, ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
Białka ubić z drugą częścią cukru na sztywno.
Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać mąkę a na końcu roztopione masło.
Teraz pieczenie....
Obręcz od tortownicy położyć na papierze do pieczenia.....
...i nałożyć do niej trochę ciasta. Rozsmarować je cienko na całej powierzchni....
...po czym zdjąć obręcz.
W ten sposób przygotować 6 krążków i piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut....nie powinny być zbyt zrumienione.
Pierwszy wystudzony krążek ułożyć na podstawie tortownicy i zacisnąć obręcz. Tzn układamy krążek w całej tortownicy (dno+obręcz)
Na to wykładamy tężejącą galaretkę i przykrywamy drugim krążkiem.
Wstawiamy do lodówki.
I analogicznie robimy tak ze wszystkimi galaretkami.
Gdy wszystkie galaretki poprzekładane są już krążkami wstawiamy ciasto do lodówki, by wszystkie galaretki ładnie stężały.
Teraz kolej na dekorację.... /moja nie jest zbyt piękna ale robiona na szybko i w obstawie dwójki dzieciaków... :) / którą ja wykonałam z bitej śmietany.
Smacznego !!!
Komentarze