Kurczak ze szpinakiem we francuskim cieście



 



Moja siostra zrobiła ostatnio taki oto przepis ze strony www.szpinakozerca.blogspot.com .....ja też postanowiłam go wypróbować....















 Składniki:

  • 250 g szpinaku
  • 5 ząbków ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • parmezan
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • pierś z kurczaka
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • ser żółty do posypania
ulubiona przyprawa do kurczaka
jajko

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z wyciśniętym czosnkiem.
Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Teraz kolej na jogurt, parmezan, sól, pieprz do smaku i smażymy aż składniki się ładnie połączą.


Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia ( może być nim papier w który to ciasto jest owinięte- nadaje się on do pieczenia) i dzielimy na dwie części.
Z dwóch stron nacinamy boki zostawiając niepoprzecinany środek.

Na środku układamy szpinak, na nim kurczaka i posypujemy przyprawą ( u mnie przyprawa złocista do kurczaka Kamis).



Kurczaka zawijamy za pomocą pasków- raz z jednej raz z drugiej strony, na zakładkę i całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.























Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Dwie minuty przed końcem posypujemy serem żółtym.

 Polecam do tego sos  czosnkowy!!


Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka