Kurczak ze szpinakiem we francuskim cieście
Moja siostra zrobiła ostatnio taki oto przepis ze strony www.szpinakozerca.blogspot.com .....ja też postanowiłam go wypróbować....
Składniki:
- 250 g szpinaku
- 5 ząbków ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- parmezan
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- pierś z kurczaka
- 1 rolka ciasta francuskiego
- ser żółty do posypania
jajko
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z wyciśniętym czosnkiem.
Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Teraz kolej na jogurt, parmezan, sól, pieprz do smaku i smażymy aż składniki się ładnie połączą.
Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia ( może być nim papier w który to ciasto jest owinięte- nadaje się on do pieczenia) i dzielimy na dwie części.
Z dwóch stron nacinamy boki zostawiając niepoprzecinany środek.
Na środku układamy szpinak, na nim kurczaka i posypujemy przyprawą ( u mnie przyprawa złocista do kurczaka Kamis).
Kurczaka zawijamy za pomocą pasków- raz z jednej raz z drugiej strony, na zakładkę i całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Dwie minuty przed końcem posypujemy serem żółtym.
Polecam do tego sos czosnkowy!!
Smacznego!!!
Komentarze