Papryka faszerowana
Składniki:
- 5 papryk
- 150 g kaszy kuskus
- pęczek dymki
- bazylia świeża
- 1 duży ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, curry, pieprz
- 1,5 szklanki rosołu ( może być z kostki- ja akurat miałam swój ugotowany)
- łyżeczka masła
- szczypta mąki
Jedną paprykę, dymkę i czosnek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
Dodać szklankę wody, sól, pieprz, curry i zagotować.
Zdjąć z ognia, wsypać kaszę, zamieszać i odstawić.
Z pozostałych 4 papryk odkroić wierzch, wydrążyć środek i wypełnić farszem.
Ustawić je w naczyniu do zapiekania, podlać szklanką rosołu i zapiekać około 15 minut w 170 stopniach.
Do tego sosik:
łyżeczkę masła rozpuścić, posypać małą ilością mąki i zrobic zasmażkę....wlać pół szklanki rosołu i gotować przez chwilę aż lekko zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, ewentualnie sól, pieprz.
Powstałym sosem polać paprykę
smacznego !!!
Komentarze