Papryka faszerowana


Składniki:

  • 5 papryk
  • 150 g kaszy kuskus
  • pęczek dymki
  • bazylia świeża
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, curry, pieprz
  • 1,5 szklanki rosołu ( może być z kostki- ja akurat miałam swój ugotowany)
  • łyżeczka masła
  • szczypta mąki

















Jedną paprykę, dymkę i czosnek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie.


Dodać szklankę wody, sól, pieprz, curry i zagotować.



Zdjąć z ognia, wsypać kaszę, zamieszać i odstawić.



Z pozostałych 4 papryk odkroić wierzch, wydrążyć środek i wypełnić farszem.



Ustawić je w naczyniu do zapiekania, podlać szklanką rosołu i zapiekać około 15 minut w 170 stopniach.



Do tego sosik:

łyżeczkę masła rozpuścić, posypać małą ilością mąki i zrobic zasmażkę....wlać pół szklanki rosołu i gotować przez chwilę aż lekko zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, ewentualnie sól, pieprz.


Powstałym sosem polać paprykę


smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka