Drożdżowe cynamonowe

Dziś przepis na drożdżówkę, która chodziła za mną już dawno...ze względu na sposób jej wykonania :)

A pochodzi on ze strony www.chilliplate.blogspot.se



Składniki:
  • 400 g mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 120 g kefiru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka

Poza tym do smarowania
  • 40 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka cynamonu

Mąkę, cukier i sól mieszamy w misce.
Drożdże rozpuszczamy w kefirze (podgrzałam go lekko żeby nie był zimny).
Gdy już się rozpuszczą dodajemy je do miski z mąką, wbijamy jajka i rozpuszczone przestudzone masło.
Wyrabiamy ciasto, tak by nie kleiło się do rąk.
Teraz nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.



W międzyczasie rozpuszczamy masło, którym będziemy smarować drożdżówkę.

Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt mniej więcej o wymiarach 30x50 cm.
Cały smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.





I teraz tak przygotowane ciasto kroimy na 6 równych pasków wzdłuż krótszego boku.

 

Powstałe paski kładziemy jeden na drugim...trzeba uważać, bo paski się niestety chcą rozciągać :)




Kiedy już wszystkie 6 pasków mamy piętrowo ułożone, to kroimy je na 5 kwadratów.
I teraz te kwadraty (każdy składający się z 6 warstw) układamy bokiem w wysmarowanej keksówce.


I znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Tak mi wyrosły:)



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.

















Smacznego !!!!





Komentarze

joana80 pisze…
łommatyldo :) , niezłe wykonanie :)

Popularne posty z tego bloga

Chińszczyzna

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami - LIDL

Ślimaczki- kruche ciasteczka