Ale daaaaaawno nic nie pisałam....jakoś weny brakło. Powracam do pisania z przepisem na chińszczyznę, zaczerpniętym z opakowania z makaronu chińskiego....z lekkimi modyfikacjami :) Składniki: paczka makaronu Mie pierś z kurczaka 3 dymki- cebulka w kostkę i skrojony szczypiorek 2 papryki- pokrojone w paseczki kiełki bambusa 2 duże ząbki czosnku- posiekane 2 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżka mąki ziemniaczanej kilka plasterków imbiru- drobno pokrojonego pół papryczki chili- posiekanej kilka listków kapusty pekińskiej- pokrojonej w paski kawałek pora- pokrojonego w paseczki lub krążki sos: 4 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżka brązowego cukru 3 łyżki octu ryżowego łyżeczka mielonego imbiru Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli 2-3 minuty we wrzącej wodzie po czym odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na podłużne paseczki i marynujemy w sosie sojowym i mące przynajmniej 30 minut. W go...
Dziś postanowiłam wykorzystać przepis reklamowany przez jednego z "Lidlowych" kucharzy- Pascala. Składniki: 8 plastrów schabu 200 g pieczarek 250 ml mleka 20 g mąki 20 g masła 80 g sera startego na drobnych oczkach ( u mnie Gouda i dodałam go więcej, na oko) 2 łyżki startego sera na grubych oczkach ( Gouda, też więcej) oliwa z oliwek Sos beszamel: W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie dodajemy do niego 20 g mąki, cały czas mieszając. Gdy już nam się składniki ładnie połączyły, dolewamy po trochu mleko i mieszamy energicznie trzepaczką żeby nie zrobiły się grudki. Mieszamy co chwila i czekamy aż sos się zagęści a gdy zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy i zestawiamy z ognia. Schab: Plastry schabu myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Smaż...
Ślicznie wyglądające ciasteczka, podpatrzone na stronie http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com kusiły mnie już od dawna...a więc... Składniki: 210 g mąki 120 g margaryny 60 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już ładnie połączone, dzielimy na dwie części i jedną część wyrabiamy ponownie z łyżką kakao. Odstawiamy ciasto na kilka minut do zamrażarki by było twardsze. Po tym czasie rozwałkowujemy obydwa kawałki tak, by miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Teraz też umieszczamy je w zamrażarce by było twardsze i dobrze nam się kroiło. Po koło 10 minutach wyjmujemy i kroimy w plasterki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego !!! :)
Komentarze